“Koffie moet zo zwart zijn als de duivel, zo heet als de hel en zo zoet als de liefde”

Met trots presenteren wij u een prachtig uitgebreid assortiment aan heerlijke en vooral kwalitatief mooie koffiesoorten. Ons brede assortiment bestaat uit single origines, melanges, veel espresso’s, en diverse gecertificeerde biologische en fairtrade koffies.

Doe maar een koffie…

dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn zoveel verschillende landen, streken en plantages. Dan komt het neer op de juiste branding en melangeren en de correcte zorg voor de kwaliteit van de koffie. Dus de zoektocht naar de juiste koffiebranderij was begonnen.

De Koffiebranderij:

Bij de start van ons bedrijf, wilden wij 1 ding: een fijne samenwerking met een Koffiebranderij die net als wij heel erg veel waarde hecht aan kwaliteit en duurzaamheid en waarbij eerlijke handel met oog voor de boeren voorop staat. Nadat wij heel erg veel onderzoek hebben gedaan en veel koffiesoorten hebben getest kwamen wij terecht bij een Koffiebranderij uit het zuiden van het land.

Een branderij met jarenlange ervaring, een branderij die het beste uit een koffieboon naar boven weet te halen. Een bevlogen bedrijf die zelf veelvuldig plantages bezoekt en hierdoor rechtstreeks kunnen afnemen. Hierdoor kennen ze de koffieboeren persoonlijk en zijn ze gegarandeerd van de beste bonen. Deze bonen, afkomstig uit een diversiteit aan landen zijn vertegenwoordigd in onze winkel. 2x per week ontvangen wij rechtstreeks vanuit de branderij onze koffiebonen. Verser kan bijna niet!

De juiste zorg en verpakking van losse bonen

Wij bieden je de juiste koffiebonen voor de verschillende zetmethodes. Uiteraard kunnen wij jouw geselecteerde koffiebonen in de juiste maalgraad malen. Of je informatie geven over de verschillende maalmolens die wij in ons assortiment hebben.

Als je bij ons koffiebonen besteld zitten deze in een zak met een ontluchtingsventiel. Na het branden van koffie ontstaan er gassen. Door het speciaal ontwikkelde ventiel kunnen deze gassen de zak verlaten en voorkomt het ventiel dat er geen zuurstof in de koffiezak komt wat ten koste gaat van de kwaliteit van de koffie.

Bewaren

Goede koffie moet natuurlijk ook op een juiste manier bewaard worden zodat je daar zo lang mogelijk van kunt genieten! Gemalen koffie gaat iets sneller achteruit in smaak en geur dan koffiebonen. Het beste kan je een aangebroken zak koffie, goed afgesloten en droog in het donker bewaren. Het liefste in een goed bewaarblik of een bewaar pot met een vacuüm ventiel. Deze tref je aan bij onze koffie accessoires.

Machines & accessoires

Machines en accessoires voor de verschillende koffie zetmethodes en achtergrondinformatie zoals; Moka express, Mocca Master, Espresso machines, Chemex, Percolator, Cafetière, slow brew coffee en aeropress kun je in onze winkel en op onze webshop vinden. Tevens kunnen wij op verzoek een afspraak maken om deze technieken in onze winkel aan je te tonen.

“Door de verschillende manieren van koffiezetten, bepaalt iedereen zijn eigen voorkeur
…het belangrijkste is ervan genieten”

Koffiebonen en zetmethodes

Welke bonen, voor welke zetmethodes en waarom.

Wat zijn er toch ontzettend veel soorten koffiebonen…dat je bijna door de “Bonen” het bos niet meer ziet. Bij alle verschillende koffiebonen horen ook specifieke brandingen. Bij een branding probeert de Meesterbrander het allerbeste uit de boon te krijgen. Bij een branding wordt vaak gesproken over verschillende gradaties: licht, medium, donker en extra donker. Diverse smaaknuances verschillen in de verschillende gradaties. Van een frisse fruitige lichte boon naar een milde volle koffieboon. Van krachtig en bitterzoet naar uitgesproken en scherp.

Als we spreken over een espresso koffieboon, dan spreek je al gauw over medium / donker of extra donkere branding. Omdat je bij espresso spreekt over de “korte zetmethode” dient de boon met een 15/20/25 sec zijn smaak af te kunnen geven. Deze donkere boon (espresso) wordt over het algemeen gebruikt in pistonmachines, espresso potjes en volautomaten.

Voor de ”slow coffee” methodes zoals; snelfilter, cafetière, chemex, opschenk koffie (pour over) en aeropress praat je over een langere duur dat het water contact heeft met de koffie, gemiddeld zo’n 3-5 minuten. De boon heeft even zijn tijd nodig om volledig tot zijn recht te komen. Daarvoor gebruik je een licht gebrande boon, vaak een landen koffie (single origines). Zowel de frisse en fruitige tonen maar ook de chocolade, aardse en nootachtige tonen komen door deze zetmethodes juist naar voren.

In een volautomaat is het advies om espressobonen (meestal melanges) te gebruiken. Tuurlijk kan een landen koffie gebruikt worden, maar door de korte zetwijze komen deze er vaak heel mild uit. Voor een cappuccino zijn landen koffie’s te zacht.

Voor het zetten van een goede kop koffie de volgende tips:

  1. Gebruik vers gebrande bonen en de juiste maling
  2. Bewaar bonen en gemalen koffie in een luchtdichte bus in het donker
  3. Maal de bonen vlak voor het zetten
  4. Gebruik vers, het liefst gefilterd koud water
  5. Verwarm de kop of mok voor je de koffie inschenkt
  6. Serveer de vers gezette koffie zo snel mogelijk